Worry ends when faith 

begins ....
Multipla skleroza (MS, tudi diseminirana skleroza ali encephalomyelitis disseminata) je kronična avtoimuna vnetna bolezen, ki prizadene osrednje živčevje (OŽ). Ob procesu propadajo predvsem ovojnice živčnih vlaken zaradi poškodb in izgube mielina (demielinizacija). Značilno so pri istem bolniku prizadeta različna mesta v osrednjem živčevju (razsejanost v prostoru) in ob različnih časih (razsejanost v času). Gre za poslabšanja (zagone) in izboljšanja funkcij, ki jih opravlja osrednje živčevje, pri čemer je izguba funkcije odvisna od mesta, ki je prizadeto. Bolezen se pojavlja pogosteje pri ženskah, največkrat med 20. in 50. letom starosti. Pogostost pojavljanja bolezni se razlikuje po geografskih področjih.


V našem društvu so se tako povsem naključno znašli in našli člani, ki jim je usoda namenila prav poseben boj - zgoraj omenjeno bolezen. In ker Humiji po naravi nismo navajeni sedeti v kotu, objokovati svoje usode in "čakati" na boljše čase, se je porodila ideja, da znotraj društva organiziramo "podsekcijo" tistih, ki sicer imajo multiplo sklerozo, a želijo živeti aktivno ... in povsem normalno. Obenem pa s svojimi izkušnjami pomagati tistim, ki jih je bolezen šele "našla" na dolgi in težki poti sprejemanja ... soočanja ... predvsem pa vsakodnevnega boja ...


MS HUMIJI so tako čisto običajni Humiji ... Na prvi pogled bi jih težko ločili od ostalih članov - le, da so za spoznanje bolj borbeni ... malce bolj trmasti ... predvsem pa se za njihovimi pogledi skrivajo zgodbe, ki jih delajo še močnejše ... In ravno zaradi zgoraj omenjenih lastnosti so pomembni člani celotne Humi družine - saj še trdneje primejo za lopate, včasih še dlje presedijo za računalnikom in snujejo ideje ... predvsem pa imajo v veliki večini primerov še širše nasmehe kot ostali ...Skupaj torej širimo znanje in zavedanje o bolezni, ki je je vedno več ... predvsem pa sledimo sloganu MORE THAN MS ali VEČ KOT SAMO MULTIPLA SKLEROZA.


HUMANITARČEK
... ker verjamemo v dobro

SAŠO GOLOB

prof. slovenščine

Vodja MS HUMI sekcijeMETKA ŠKOFIČ

dipl. med. sestra
PRIMOŽ FRAS

23. maj 2015 

MEDNARODNI DAN MULTIPLE SKLEROZE


dobimo se med 

10.00 in 14. 00 

Trg Leona Štuklja Maribor